Budapešť- polévky a předkrmy

Možná teď někoho zklamu, ale nejznámější maďarskou polévkou je guláš. Guláš je polévkou, takzvaně z jednoho hrnce. Říká se mu také kotlíkový guláš. Připravuje se z hovězího masa s dostatečným množstvím cibule orestované na vepřovém sádle. Dále se do něj přidávají brambory nebo noky, pepř a hodně papriky. To, co si pod gulášem představujeme my se nazývá perketl (pörkölt). Další oblíbenou polévkou je Halászlé. Je to rybí polévka kořeněná paprikou. Tato polévka je velmi vydatná a má typickou a velmi charakteristickou vůni. Nejlepší Halászlé dostanete v některé z četných rybářských zahrádek. Spousta se jich nachází v okolí břehů řeky nebo na Fö tér. Velmi oblíbené jsou také fazolové polévky (Jokai bableves), slepičí polévka Ujházy (Újházy tyúkhúsleves) a všechny druhy houbových polévek (gom bableves).


Z předkrmů jsou vynikající Hortobágynské palačinky (Hortobágyi palacsinta), které jsou plněné mletým masem a ochucené zakysanou smetanou. Jako předkrm se často konzumují kloboučky hub (rántott gombafejek) nebo tokáň (tokány), což vlastně malá porce perkeltu, jen maso je nakrájené nudličky.

polévky budapešť polévky budapešť předkrmy budapešť                          Guláš                                                    Halászlé                             Hortobágynské palačinky

 Online rezervace hotelu

Odkazy


Free web templates presented by QARTIN – Our tip: Webdesign, Webhosting, Ubytování Alpy, Tipy na výlet a webové kamery, Lago di garda ubytování, dovolená Chorvatsko, dovolená Bulharsko, dovolenka za najnižšie ceny, Vaša vysnívaná dovolenka v Chorvátsku za Last minute ceny, školení a firemní akce Praha, odkazy, Livigno