Kulineářský slovníček

Ve většině případů se v restauraci setkáte s tím, že se číšník či barman prostě neumí ani představit. Je tedy dobré mít přehled alespoň o základních obratech, se kterými se v restauraci setkáte. Sám jsem již mnohokrát nevěděl co si dávám a někdy bylo překvápko se vším všudy :)

A-Z

almátrás- jablečná omáčka
ásványvíz- minerálka
bab- fazole
barack- meruňka
barány- jehněčí
bécsi czelet- smažený řízek
bifzstek- biftek
birka- skopové
bor- víno
borjú- telecí
borgonya- brambory
citrom- citron
cseresznye- třešně
csirke- kuře
csípös- ostrý
csokoládé- čokoláda
csuka- štika
csülök- ovarové koleno
cukor- cukr
derelye- povidlové taštičky
dinnye- meloun
dió- ořech
édes- sladký
eper- jakhody
eröleves- bujon
étel- pokrm
facán- bažant
fánk- kobliha
fehér- bílý
fekete- mokka
foglalt- rezervováno
fogoly- koroptev
fogas- candát
fokhagyma- česnek
fött- vařený
fröcs- řízné víno
fürj- křepelka
füstölt- uzený
galuska- noky
gesztenye- kaštany
gombaleves- houbová polévka
gombamártás- houbová omáčka
gulyás- gulášová polévka
gyümölclé- ovocná šťáva
gyümölcssaláta- ovocný salát
hagyma- cibule
hal- ryba
halászlé- rybí polévka
harcsa- sumec
hús- maso
húsleves- masová polévka
ital- nápoj
kacsa- kachna
kolács- koláč
karaj- kotleta
karfiolleves- květáková polévka
káposzta- zelí
kapomártás- koprová omáčka
kávé- káva
kenyér- chleba
keserü- hořký
kimért- otevřený
kolnász- uzenina
könnyü- lehký
köret- příloha
korsó- džbán
krumpli- brambory
lekvár- marmeláda
leves- polévka
liba- husa
libamáj- husí játra



máglyarakás- žemlovka
máj- játra
majgomboc- játrové knedlíčky
mák- mák
malac- sele
málna- maliny
marha- hovězí maso
mártás- omáčka
meggy- višně
méz- med
megyoró- lískové ořechy
mustár- hořčice
narancslé- pomerančová šťáva
nyúl- zajíc
öszibarack- broskev
öszibacklé- broskvová šťáva
oldalas- žebírko
olíva- oliva
öz- srnčí maso
pácolt- nakládaný
palacsinta- palačinka
pálinka- kořalka
paprikás csirke- slepice na paprice
paradicsomlé- rajčatová šťáva
pezsgö- sekt
párolt- dušený
pirított- opékany
pisztráng- pstruh
pohár- sklenice
ponty- kapr
pulyka- krocan
rántott- obalovaný
rétes- závin, štrůdl
risz- rýže
rostélyos- pečeně
roston sült- grilovaný
sajt- sýr
saláta- salát
sárgarépa- mrkev
savanyú- kyselý
sertés- vepřové maso
- sůl
sósburgonya- slané brambůrky sonka- šunka
sör- pivo
sülló- candát
sült- pečený
sütemény- pečivo
szarvas- jelen
száras- suchý
szilva- švestka
szódavís- sodovka
tas- čaj
tej- mléko
tejeskávé- káva s mlékem
tejszínhab- šlehačka
tojás- vejce
torta- dort
tomra- křen
töltött- plněný
taubiszóda- hroznová šťáva
turó- tvaroh
tyúk- kuře
uborka- okurka
vaddisznó- divočák
vadas martás- myslivecká omáčka
vadkacsa- divoká kachna
vaj- máslo
víz- voda
vörös- červený
zöldbab- fazolky
zöldborsó- hrášek

                                                        zdroj: Merian live


 Online rezervace hotelu

Odkazy


Free web templates presented by QARTIN – Our tip: Webdesign, Webhosting, Ubytování Alpy, Tipy na výlet a webové kamery, Lago di garda ubytování, dovolená Chorvatsko, dovolená Bulharsko, dovolenka za najnižšie ceny, Vaša vysnívaná dovolenka v Chorvátsku za Last minute ceny, školení a firemní akce Praha, odkazy, Livigno